Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

01.03.2024

1 березня - всесвітній день імунітету

Центр превентивної медицини ДУ «ТМО МВС України по Донецькій області» вітає всіх з приходом Весни та нагадує, що в цей період імунітет стає вразливим. Можливо тому, 1 березня відзначають Всесвітній день імунітету!

Слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає – звільнення. Імунітет – здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму.

• Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

• Тільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит. Вони хворіють досить часто. У решти 80% людей сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

• 80% нашої імунної системи знаходиться в кишечнику. Імунітет – це реакція-відповідь захисної системи на несприятливі чинники.

Поради для зміцнення імунної системи:

• Не куріть. Тютюн вбиває: згідно з даними ВООЗ, близько 50% помирає від хвороб, спричинених тютюновим димом. Лише в Україні тютюн забирає життів на рік, а від наслідків пасивного куріння гине 13 тисяч українців.

• Регулярно вживайте овочі та фрукти Це важливі джерела вітамінів та мінералів. Бажано з’їдати п’ять порцій фруктів та овочів кожен день (400-600 грам).

• Більше рухайтеся. Фізична активність покращує самопочуття, підвищує задоволеність життям, дозволяє покращити сон і впоратися зі стресами.

• Підтримуйте здорову вагу. Надмірна вага та ожиріння — це глобальна проблема громадського здоров’я, яка може призводити до скорочення тривалості життя і є фактором ризику різних хронічних захворювань. Вона також може погіршити перебіг COVID-19.

• Не вживайте алкоголь. Алкоголь уповільнює роботу центральної нервової системи. Це призводить до виснаження хімічних речовин у мозку, які допомагають зменшити тривожність природним шляхом. У результаті ми можемо відчувати ще більший стрес, тривогу чи депресію.

• Достатньо спіть. Здоровий сон — це запорука якісного і тривалого життя. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я.

• Уникайте стресів. В нинішнім умовах це майже неможливо – проте не забувайте про дрібниці, які покращують ваш настрій.

• Не забувайте про щеплення. Вакцинація найбільше допомагає імунізації . Вона стимулює імунну відповідь, необхідну для подолання інфекційного збудника або його токсинів.

5 найкращих продуктів для зміцнення імунітету:

1. Куркума. Це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. Упродовж тисячоліть вона використовується в індійській і китайській традиційній медицині. Наукові дослідження 1970-х років підтвердили її сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.

2. Гарбузове насіння. Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю до міді, цинку й білка. Їх вживання має багато користі для організму: підтримка здорового імунітету, зростання й ділення клітин, нормалізація сну та настрою, здоров’я очей і шкіри, регуляція інсуліну й чоловічої статевої функції.

3. Броколі. Це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань. Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка, яка підтримує нормальну функцію й ділення клітин і запобігає розвитку раку.

4. Ферментовані продукти. Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму – адже 70-80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.

5. Часник. Часник є одним із кращих продуктів, які підвищують імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси. Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді. Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі.

Будьте здорові!

(с) 2024

Запис до лікаря