Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

21.11.2022

Профілактика захворювання на грип

Профілактика захворювання на грип

 

Грип – це високозаразне вірусне захворювання,  яким, за даними ВООЗ, щороку хворіють до мільярда людей у всьому світі.

Грип небезпечний ускладненнями, які розвиваються на його фоні. До них відносять: бронхіт, пневмонія, отит, синусит, риніт, міокардит, перикардит, менінгіт, енцефаліт, невралгія. Саме ускладнення й призводять до летальних випадків. Крім того, грип провокує загострення хронічних хвороб і посилює їх течію.

Під час «сезону» грипу рекомендується регулярно мити руки та слизову оболонку носа, провітрювати приміщення, уникати великого скупчення людей, систематично приймати вітаміни. Але ці заходи не гарантують повного захисту від інфекції.

Щорічна вакцинація – найдієвіший спосіб захиститися від грипу. Одне щеплення захищає впродовж усього епідемічного сезону від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцина позитивно впливає на імунітет людини, зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

Вакцина «Ваксігрип тетра» виробляється французькою компанією «Санофі Пастер», а її склад повністю відповідає рекомендаціям ВООЗ і рішенню Євросоюзу стосовно складу вакцин проти грипу для цього сезону.

Дана вакцина забезпечує активну імунізацію проти чотирьох штамів вірусу грипу (двох підтипів А і двох типів В). Вона абсолютна безпечна для людини (інактивована) і вже знаходиться в готовому шприці-контейнері з прикріпленою голкою.

Після введення вакцини в організмі людини вже через 2–3 тижні виробляються антитіла і формується імунна відповідь (захист від вірусу при попаданні в організм людини збудника). Імунітет після введення вакцини Ваксігрип зберігається від 6 до 12 місяців, що гарантує стійкий захист від грипу на увесь сезон вірусних захворювань. 

Застосування вакцини Ваксігрип дозволене дорослим і дітям з 6 місяців, вагітним і годуючим жінкам, що свідчить про її високу безпеку.

Вакцина від COVID-19 не є аналогом вакцини проти відповідних штамів грипу, і навпаки.

 Важливо, що вакцинуватись від грипу та коронавірусу можна в один день. Відповідно до рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики ці два щеплення можна робити без інтервалу, але в різні руки.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих - її немає у Національному календарі профілактичних щеплень, тому вакцину можуть закуповувати коштом місцевих бюджетів, підприємств або ж власним коштом.

Для медиків, вагітних та сектору безпеки цього року передбачено безкоштовну вакцинацію від грипу.

Пам’ятайте, що хворий на грип або інші ГРВІ за один день можете інфікувати до 100 своїх колег чи випадкових перехожих. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та близьких людей в умовах викликів які стоять перед нами на повсякдень.

(с) 2024

Запис до лікаря