Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

22.11.2023

Тестування на ВІЛ та вірусні гепатити це важливо!

З 20 по 26 листопада одночасно  у понад 40 країнах світу триває Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити. Його мета - привернути увагу громадськості до важливості вчасного виявлення цих небезпечних захворювань.

У жовтні 2023 року в Україні офіційно зареєстровано 960 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 274 пацієнтів діагностовано СНІД, а 121 людина померла від СНІДу. Наразі в Україні близько 257 тисяч людей живуть з ВІЛ, і тільки 70% із них знають про свій діагноз.

В Україні близько мільйона людей не знають, що мають гепатит С. Відповідно до оціночних даних 5% населення Україні інфіковані вірусним гепатитом С, а 1,5-2,5% населення інфіковані вірусним гепатитом В. Тобто йдеться про приблизно 1,5 млн людей із ВГС та приблизно 600 тисяч людей із ВГВ. 

Вчасна діагностика на ВІЛ-інфекцію та гепатити життєво важлива для початку лікування та зупинення передачі захворюваннь.

Зробити тест на ВІЛ і вірусні гепатити можна:

  • у  сімейного лікаря, педіатра чи терапевта;
  • у найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті "Довіри";
  • в кабінетах інфекційних захворювань поліклінік або консультаційно-діагностичних центрах.

У ДУ «ТМО МВС України по Донецькій області» пройти тестування могут всі особи які мають право на обслуговування.

Незалежно від того, який маршрут Ви обрали, незмінними залишаються:

  • конфіденційність – ніхто не дізнається про ваш статус без вашої згоди;
  • безоплатність – ані за тест, ані за послуги тестування не доведеться платити ні гривні;
  • швидкість – очікування результату в середньому займає 15 хвилин.

Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу тощо.

При виявленні ВІЛ-інфекції потрібно якнайшвидше почати антиретровірусну терапію (АРТ), що забезпечить якісне життя та збереження здоров’я пацієнту. Люди з ВІЛ можуть вести нормальне життя, працювати, подорожувати, мати здорові стосунки і дітей. Головне – своєчасно приймати ліки, які наразі є доступними та безоплатними.

(с) 2024

Запис до лікаря