Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

26.10.2023

Рекомендації з профілактики  вірусного  гепатиту А

        За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України  в поточному році відмічається ріст захворюваності  серед населення на гепатит А. Вперше за останнє п’ятиріччя відносні показники захворюваності у порівнянні із аналогічним періодом минулого року збільшилися на 40 %. На теперішній час у Вінницькій області зареєстровано спалах вірусного гепатиту А, госпіталізовано вже 81 хворих, серед яких 14 дітей.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.

  • Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
  • Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
  • ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців.

Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

Переджовтяничний період: триває від 2 до 14 днів, починається гостро з підвищення температури до 38 – 390С. Проявляться слабкістю, ознобом, ломотою в тілі, болем в м’язах та суглобах, головним болем, відсутністю апетиту, нудотою, блюванням, гіркотою в роті, зміною характеру випорожнень. Через декілька днів вже може спостерігатися збільшення печінки та селезінки. З’являється потемніння сечі та ахолія.

Жовтяничний період триває 2 тижні. Наростання жовтяниці триває 2 – 5 днів, через 5 – 10 днів інтенсивність жовтяниці починає зменшуватись. З появою жовтяниці самопочуття хворого покращується, нормалізується температура тіла, поступово зменшується та зникають симптоми.

В більшості випадків одужання наступає через 4 – 6 тижнів від початку клінічних проявів захворювання.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

 · використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);

· не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

· не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

· перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;

 · чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

 · не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному  спостереженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби.

Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

(с) 2024

Запис до лікаря