Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

10.10.2023

Кір та його профілактика

За повідомленням МОЗ з початку 2023 року в Україні було зафіксовано 43 випадки захворювання на кір, з яких майже половина – у дітей. Через низький рівень охоплення щепленнями Україні загрожує спалах кору. Ці спалахи циклічні й повторюються приблизно раз на 5 років, останній був зафіксований у 2017-2019 роках, тоді померла 41 людина. Війна створює ще більш сприятливі умови для поширення кору.

Кір — інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Інфекція є надзвичайно заразною – з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, 9 також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі

У дорослих і дітей, молодших року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідизації та смерті.

Єдине джерело кору – хвора людина, яка виділяє вірус протягом останніх двох діб інкубаційного періоду і під час висипань. Інкубаційний період кору становить від 10 до 14 днів.

Основні симптоми кору наростають поступово і характеризуються появою і загасанням характерного висипання:

• 1-2 добу – плями на слизовій щік проти корінних зубів;

• 2-3 добу – рясне висипання на шкірі папульозного характеру, яке має різний розмір і форму, не містить всередині рідину, зливається між собою;

• спочатку висипання з'являється на голові (за вухами, на бічних поверхнях шиї, волосистій частині голови), воно має вигляд блідо-рожевих плям; до кінця доби висип набуває більш темного кольору і переходить на обличчя і верхню частину грудей;

• на 2 день висип поширюється на все тіло, крім нижніх кінцівок, а на 3 день – поширюється і на ноги;

Період висипу, як правило, триває до 3 діб. Висока температура тіла в цей час ще зберігається. Посилюються нежить, кашель, погіршується загальний стан хворого. Специфічного лікування від кору не має.

• після загасання висипань на шкірі залишаються пігментація і лущення.

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, що захищає від кору, краснухи та паротиту. В Україні за Національним календарем профілактичних щеплень їх роблять у 12 місяців (введення першої дози) та в 6 років (введення другої дози). Невакцинованим дорослим потрібно отримати щонайменше одне, оптимально – два щеплення з інтервалом мінімум у місяць.

Щоб перевіритися на наявність імунітету до кору, якщо не пам’ятаєте чи були вакциновані або хворіли, необхідно здати аналіз крові на наявність Ig G. У разі відсутності антитіл до вірусу пропонуємо вакцинуватися.

 

(с) 2024

Запис до лікаря