Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

21.09.2023

Захворюваність на грип та ГРВІ в епідемічному сезоні 2023-2024

В Україні з жовтня 2023 до квітня 2024 очікується  епідемічний підйом по захворюваності на гострі респіраторні інфекції. У цей час циркулюватимуть кілька респіраторних вірусів, зокрема грип та COVID-19. В Україні з 1 липня поточного року були скасовані карантинні обмеження, які вводилися через пандемію COVID-19. Тепер коронавірусна інфекція перейшла до категорії сезонних хвороб, як грип та інші респіраторні інфекції.

За даними головного санітарного лікаря України на початку епідеміологічного сезону у країні почнеться циркуляція COVID-19, кількість хворих на який буде зростати. Також продовжиться виявлення нових штамів COVID-19 та їх мутацій. Циркуляція вірусу грипу розпочнеться у другій половині грудня.

Грип є високозаразним вірусним захворюванням, перебіг якого може спричинити тяжкі ускладнення та навіть призвести до смерті. Прояви грипу схожі на ознаки інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Головні симптоми грипу: біль у горлі, сухий кашель, нежить, м'язовий та головний біль, підвищення температури та озноб.

 

У цьому епідсезоні очікується  циркулювання таких штамів вірусу грипу:

  • вірус, подібний до A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме вони увійдуть до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

«Ваксігрип Тетра» (виробник  - «Санофі Пастер», Франція;

«Джісі Флю Квадривалент» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея;

«Інфлувак Тетра» («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди.

 Вакцини «Ваксігрип Тетра» і «Джісі Флю Квадривалент» можна застосовувати для щеплення дітей віком від шести місяців, «Інфлувак Тетра» -  від трьох років.

Вакцинація є найефективнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень цієї хвороби. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень.  Найкращим часом для щеплення є період напередодні сезону – у вересні. Зрештою, робити щеплення можна і впродовж всього епідсезону, насправді це не ослаблює організм, а посилює його здатність протистояти грипу. До груп ризику  належать: люди віком від 60 років; діти від 6 місяців; вагітні жінки; люди з хронічними захворюваннями; люди з професійної групи ризику - лікарі, вчителі, військові тощо.

Важливо пам’ятати, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки, а також враховувати, що щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом .

 

 

(с) 2024

Запис до лікаря