Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

06.06.2023

Викид аміаку: ризики та як діяти. Інформація від центру превентивної медицини.

Аміак- прозорий, безбарвний, газ. Прозора безбарвна рідина під тиском. Аміак є токсичним газом або рідиною, яка в концентрації є корозійною для тканин при контакті. Вплив аміаку в достатній кількості може призвести до летального результату. Концентрований аміак, одна з найбільших розповсюджених хімічних речовин. Найнижчий рівень, на якому люди можуть виявити запах аміаку (поріг запаху), як правило, забезпечує можливість попередження його впливу.

Шляхи впливу на постраждалих. Аміак може потрапляти в організм при вдиханні, ковтанні, контакті з очима та шкірою. Проковтування є рідким шляхом зараження. Вплив при контакті з очима може бути обмежено через серйозні корозійні ушкодження і/або значне спастичне кліпання (блефароспазм), навіть при легкому впливі.

Засоби індивідуального захисту. Персонал рятувальних служб який знаходиться безпосередньо в зоні дії забруднення повинен використовувати засоби індивідуального захисту рівня А. Захист рівня А слід використовувати, поки результати моніторингу не підтвердять конкретний забруднювач і його концентрацію.

Хімічна небезпека. При контакті аміаку з водою утворюється отруйна, видима хмара пари. Аміак легко розчиняється у воді з виділенням тепла (екзотермічний), утворюючи гідроксид амонію в корозійний лужний розчин.

Небезпека вибуху. Коли аміак змішується з газом та/або повітрям, він утворює вибухонебезпечну суміш. Нижня межа вибухонебезпечності (займистості) у повітрі складає 15%; верхня межа вибухонебезпечності (займистості) у повітрі складає 28%. При нагріванні контейнери можуть вибухнути. Розірвані циліндри можуть вибухнути.

Периметр безпеки. Якщо у пожежу потрапила цистерна, залізничний вагон або автоцистерна, периметр безпеки складає не менше 1600 метрів у всіх напрямках тому слід розглянути початкову евакуацію на 1600 метрів у всіх напрямках.

Симптоми:

Наслідки короткотермінового (менше 8 годин) впливу: аміак є сильним подразником очей, дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту та шкіри. Він реагує з слизовими з утворенням лужного розчину гідроксиду амонію. Ступінь травми, викликаної впливом аміаку, залежить від тривалості впливу та концентрації газу або рідини.

 Пошкодження очей. Легкі та помірні: швидке подразнення очей та відчуття печіння. Важкі прояви: важкі роз’їдаючі пошкодження ока, запалення оболонок ока (кон’юнктивіт), сльозотеча (сльозотеча), набряк і злущування поверхневих клітин ока, тимчасова або постійна сліпота.

 Вплив при проковтуванні. Легкі та помірні прояви: нудота, блювота, біль у животі, опік ротової порожнини, горла, стравоходу та шлунку. Важкі прояви: набряк губ, рота та гортані, сильні пошкодження або опіки ротової порожнини, горла та шлунку. Проковтування зазвичай не призводить до системної токсичності.

Вплив при вдиханні. Легкі та помірні: нудота, блювота, біль у животі та опік ротової порожнини, горла, стравоходу та шлунку. Важкі прояви: набряк губ, рота та гортані і сильні пошкодження або опіки ротової порожнини, горла та шлунку.

Вплив на шкіру. Легкі або помірні: подразнення, набряк і легкий або пекучий біль. Важкі прояви: біль, запалення, утворення пухирів, некроз і глибокі опіки, особливо на вологих ділянках шкіри. Вплив зрідженого аміаку може спричинити травми від обмороження та, можливо, серйозні опіки з більш локалізованим глибоким пошкодженням тканин (виразки).

На догоспітальному етапі надання екстреної медичної допомоги здійснюється в залежності від проявів – симптоматично. Не існує спеціальної терапії у постраждалих після дії аміаку. Не існує антидоту від отруєння аміаком.

(с) 2024

Запис до лікаря