01.06.2023
В умовах війни через обмеження доступу до питної води та погіршення її якості, неналежне дотримання санітарних норм збільшується ризик харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Найвищій рівень зростання кишкових інфекцій зазвичай реєструється у літній період тому що підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.
Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2 – 3 діб.
Симптоми кишкових інфекцій
Щоб полегшити симптоми кишкових інфекцій, слід передусім запобігати зневодненню та втраті організмом солей.
З метою попередження захворювання пропонуємо:
Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.
Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
Чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі:
Важливим методом профілактики кишкових інфекцій в умовах війни стало очищення води, якщо у її чистоті є сумніви або вона отримана з неналежного джерела. Очищення може проводитися шляхом кип’ятіння протягом не менше 10 хв від моменту закипання з подальшим зберіганням у чистій і добре закритій ємності, при цьому термін придатностi не перевищує однієї доби. Також воду можна очищувати методом фільтрації з використанням побутових фільтрів для очищення води. Крім того, можна застосовувати дезінфекційні засоби, які дозволені до використання в Україні для знезараження води. Ефективним також може бути заморожування. При цьому заморожують приблизно половину води, «брудний залишок» виливають, розморожену воду бажано випити протягом 10 год.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
(с) 2024