Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

01.06.2023

Поради від центру превентивної медецини щодо профілактики кишкових інфекцій

В умовах війни через  обмеження доступу до питної води та погіршення її якості, неналежне дотримання санітарних норм збільшується ризик харчових отруєнь і кишкових інфекцій. Найвищій рівень зростання  кишкових інфекцій зазвичай реєструється у літній період тому що підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.

Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2 – 3 діб.

Симптоми кишкових інфекцій

  • Підвищена температура.
  • Діарея, яка триває декілька днів.
  • Блювання, яке не приносить полегшення.
  • Біль в животі.
  • Загальна слабкість.
  • Головний біль

Щоб полегшити симптоми кишкових інфекцій, слід передусім запобігати зневодненню та втраті організмом солей.

  • Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.
  • Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв'язують і виводять токсини з організму.
  • Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.
  • Дотримуватись щадної дієти без смажених та гострих страв.
  • Своєчасно звертайтеся за медичною допомогою

             З метою попередження захворювання пропонуємо:

  • Дотримуватися правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету.

Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук  ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.

Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

Чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі:

  • ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються сирими;
  • гарячою водою та мийними засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо;
  • дотримуйтесь  температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • в жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо. Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • перед використанням слід обов’язково: молоко – кип’ятити, простоквашу-самоквас – використовувати лише для тіста, не пастеризований сир – для страв, які проходять в подальшому теплову обробку;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65 °С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
  • не підлягають зберіганню готові салати;
  • зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6 °С не більше 36 год, із заварним кремом – не більше 6 год. У літній період кондитерські вироби з заварним кремом бажано не готувати;
  • зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на упакуванні;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв.

Важливим методом профілактики кишкових інфекцій в умовах війни стало очищення води, якщо у її чистоті є сумніви або вона отримана з неналежного джерела. Очищення може проводитися шляхом кип’ятіння протягом не менше 10 хв від моменту закипання з подальшим зберіганням у чистій і добре закритій ємності, при цьому термін придатностi не перевищує однієї доби. Також воду можна очищувати методом фільтрації з використанням побутових фільтрів для очищення води. Крім того, можна застосовувати дезінфекційні засоби, які дозволені до використання в Україні для знезараження води. Ефективним також може бути заморожування. При цьому заморожують приблизно половину води, «брудний залишок» виливають, розморожену воду бажано випити протягом 10 год.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

(с) 2024

Запис до лікаря