Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

25.01.2023

Новий штам SARS-CoV-2 «Кракен».

За даними  МОЗ України від 24.01.2023р., в Україні зафіксували перший випадок зараження штамом підвиду COVID-19 – новою сублінією варіанта  SARS-CoV-2 «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен». Порівняно з попередніми субваріантами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серьозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу

Штам Кракен є наслідком злиття двох різновидів штаму Омікрон. Цей варіант дуже заразний через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу з клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву).Технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу на засіданні 5 січня 2023 р.  дійшла висновку, що цей субваріант може сприяти збільшенню рівнів захворюваності.

Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше.  XBB.1.5 – вперше був виявлений у Сполучених Штатах Америки в жовтні 2022 року. За оцінкою американського Центру з контролю та профілактики захворювань, він вже посідає друге місце після оригінального підтипу «Омікрон». Йдеться про 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США.

Симптоми будуть ті ж, що і при Омікроні: підвищення температури, загальна слабкість, головний і м'язовий біль, нежить і чхання, кашель, першіння в горлі. В окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Цікаво, що Кракен навчився обходити імунітет після раніше  перенесеного ковіду, тому захист від Кракена мають лише вакциновані.

Звертаємо увагу!

- вакцинація є головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів.

(с) 2024

Запис до лікаря