Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

11.01.2023

Щеплення від правця та дифтерії – надійна зброя в профілактиці захворювань.

Щеплення від правця та дифтерії – надійна зброя в профілактиці захворювань.
    В умовах війни ризик захворіти небезпечними інфекційними хворобами збільшується, як і актуальність рутинної вакцинації. В період бойових дій військові, особовий склад поліції та цивільне населення вимушені часто перебувати в умовах, які повністю суперечать санітарно-гігієнічним вимогам, також зростає ризик  отримати травми та поранення.
Начальником  Центру превентивної медицини ДУ «ТМО МВС України по Донецької області» для співробітників Маріупольського районного відділення поліції ГУНП Донецької області проведена лекція з питань профілактики вакцинокерованих інфекцій. 
     Лікарка закликала співробітників серйозно поставилися до вчасної вакцинації від правцю та дифтерії. 
Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджується шкіра та слизові оболонки. Потрапити у рану можуть спори збудника. Обробка тільки пошкодженого шкірного покрову ранової поверхні або слизових оболонок антисептичними засобами не знешкоджує спори Clostridiumtetani і тим самим не попереджає захворювання.
    Також була акцентована увага на погіршення епідемічної ситуації з дифтерії. При тісних контактах людей (у тому числі у бомбосховищах та інших місцях масового перебування) із неможливістю дотримання маскового режиму та соціальної дистанції в період сезонного підвищення захворюваності на гострі респіраторні інфекції за умови широкомасштабної міграції та скупченості внутрішньо переміщених осіб значно зростає ймовірність поширення збудника дифтерії Corynebacteriumdiphtheriae. Тенденція до зростання захворюваності на цю інфекцію в Україні спостерігалася вже наприкінці 2019 р.
Надійний  захист від правця та дифтерії гарантує тільки активна імунізації
    Відповідно до Національного календаря вакцинації діти отримують щеплення у 2, 4, 6 і 18 місяців, 6 і 16 років. Першу планову ревакцинацію дорослих проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення. Щеплення бажано робити своєчасно у визначені Календарем терміни для забезпечення гарантованої напруги (рівня) імунітету.
Вакцини від правця та дифтерії (АДП –м анатоксин) є в наявності. Для збереження здоров’я особового складу потрібне своєчасне проведення щеплень від правця та дифтерії, відмова від яких може загрожувати життю.

(с) 2024

Запис до лікаря