Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

11.05.2023

Обережно, кліщі!

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) – інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.

Більшість випадків хвороби Лайма фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Поєднання сезону їхньої активності кліщів з військово-польовими умовами може стати причиною госпіталізації військовослужбовців із проявами даної хвороби.

Кліщі дуже малі в розмірах – вони схожі на веснянки, родимки або плямочки бруду. Живуть кліщі не на деревах, як прийнято вважати, а на кущах та у високій траві. В Україні приблизно кожен третій кліщ є переносним бореліозу.

Після потрапляння на шкіру кліщ присмоктується і смокче кров (при цьому збудники енцефаліту чи бореліозу проникають у кров людини, якщо вони були в кліща). Через деякий час паразит безслідно відпадає.

При виявленні на тілі кліща, краще звернутись в лікувально-профілактичний заклад для його видалення, адже інфікування людини може відбутися при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції.

 При самостійному видаленні кліща необхідно дотримуватися наступних вимог: перед і після витягання кліща шкіру слід обробити будь-яким антисептиком (розчин йоду, спирт, горілка, одеколон). Кліщів, що прикріпилися до шкіри, рекомендується негайно видаляти механічним способом за допомогою стерильного пінцета з тонким наконечником (або подібного інструменту), вставленого між тілом кліща та шкірою.

Не рекомендується спалювати прикріпленого кліща чи застосовувати токсичні хімікати (нафтопродукти) для його придушення та відшарування.

Після видалення кліща слід ретельно помити руки з милом.

Потрібно спостерігати за місцем укусу до 30 днів. Якщо після укусу протягом 2-30 днів розвивається почервоніння, яке може досягати до 40-50 см у діаметрі, з досить характерним забарвленням (у центрі, де був укус воно світліше, по краях яскраво червоне або просто темніше), потрібно негайно звернутися до лікаря.

Найпоширеніші симптоми хвороби Лайма :

  • плоска кругла висипка, схожа на червоний овал чи круг в будь-якому місці вашого тіла;
  • лихоманка;
  • головний біль;
  • втома;
  • біль у м’язах та суглобах;
  • набряклі лімфатичні вузли.

Сучасна наукова та практична медицина, за умови раннього початку лікування хвороби  гарантує сприятливий прогноз по його завершенню.

Щеплення від Лайм-бореліозу не існує. Для лікування хвороби Лайма зазвичай застосовують антибіотики. 

Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів потрібно:

  • застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;
  • ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісних та паркових зон.

(с) 2024

Запис до лікаря